A lush green garden with a bench in the middle of it.

Planter behøver vand for at kunne
gro og udvikle sig

At vande en have er et spørgsmål om planlægning. Lav en kort plan for at vande regelmæssigt.

Det har ikke regnet i 5-7 dage - påbegynd straks vanding!. Den nyanlagte græsplæne og de nyplantede bede bør vandes i perioden mellem marts og oktober... start med 2-3 gange i ugen og giv mere i sommerhalvåret. Lær din jords nedsivningsevne og tilpas din vandingsmængde løbende.

Vanding betyder at der skal rigeligt nok vand til at planterne kan optage fugten fra jorden. Tag tid på hvor længe der vandes det enkelte sted og vandmængden, hvor meget vand der udlægges.

Vand-fordeleren kan flyttes efter 6 millimeters vanding eller giv af flere omgange. For at måle vandmængde behøves der et vandmålerglas eller tilsvarende elektronisk apparat der måler nedbør/vandmængde. Alternativet kan være sivslanger, som gør det enkelt at udlægge vand i passende mængder og samtid spare betydeligt vand iht. fordampning, sammenlignet med almenlig vandpistol og sprayvanding..

Uønskede vegetation /ukrudt bekæmpes nemmest ved hjælp af et hakkejern eller tilsvarende værktøj, som kan løsne de uønskede planter ved roden. Rødder tåler ikke sollys, så derfor er det smart at arbejde når solen skinner. Hvis arbejdet udføres i det tidlige forår, så kan man bare lade de små planter ligge og udtørre i solen. Der er nemmest i foråret.

Det er vigtigt at holde nyplantede bede og træplantninger frie for ukrudt. De stjæler vand, sol og næringsstoffer fra de planter, som vi har plantet og som vi ønsker skal gro sig større.

Alle hækplanter skal være ukrudtsfri, på begge sider af hækken og mindst 30 centimeter fra hækplanten til græs- eller bed kant. Vedligeholdes mindst tre år frem. Afdæk evt. jordoverfladen med fiber tekstil og afslut med grus eller skærver.

Træer og buske kan få lyse /blege blade. Det kan skyldes tørke og bliver mere end 30% af planten vissen eller blege i bladene, så skal der handles. Enten er det for lidt vand eller for meget vand. Er det ikke tilfældet så kontaktes en fagmand.

Hvad dækker en grogaranti?

 • At bon / faktura samt plante medbringes.
 • At planten er behandlet korrekt og regelmæssigt vandet.
 • At planter købt forår erstattes følgende efterår.
 • At planter købt efterår erstattes følgende forår.
 • Inden du møder op på planteskolen, send gerne et billede af planten til mail@esbjergplanteskole.dk

Hvad dækker en grogaranti ikke?

 • Planter der har fået fysiske skader som haregnav, har knækkede grene fra påkørsel, leg eller lignende.
 • Frost og tørkeskader .
 • Flerårige planter i krukker.
 • Enårige, sæsons planter.
 • Der ydes ikke gro-garanti på planter til sommerhusgrunde og krukker.
 • Barrodsplanter erstattes ikke.

Bunddække og nedsivning gennem flexslanger

Der kan udlægges barkflis, sten /skærver og lign. For at bunddække for ukrudt og udtørring... Dog er træflis ikke en mulighed, da det afgiver sundhedsskadelige svampespore, som spredes med vinden.

Der kan nedlægges siv slanger i bed, hæk og ved træer for en bedre grundvanding.

Hvis der er tvivl og spørgsmål til vedligeholdelses-vejledning. Kontakt os gerne uforpligtende via mail, send gerne et par billeder og beskriv lidt om jeres sag.

A yellow fire hydrant sitting on top of a sidewalk.

Din lokale samarbejdspartner når du skal have anlagt ny have eller vedligeholdt grønne områder.

Kontakt os
A branch of a tree with green leaves.

Din lokale samarbejdspartner når du skal have anlagt ny have eller vedligeholdt grønne områder.

Vores ekspertise som anlægsgartner spænder bredt og vi klarer ikke kun traditionelt havearbejde, men kan f.eks. også lave havetegninger samt alle former for belægningsarbejde hertil, algerens mm.

Kontakt os nu på:

40 58 84 87

Ring og få en snak
med Torben Nielsen

40588487